Copy
Otvori ovaj email u tvom browseru
Dragi naši i drage naše, 
nastavljamo naša zalaganja na unapređenju ljudskih prava, primenjivijim politikama i jasnijim stavom progresivnih političkih stranaka. Zahvaljujemo se svima na komentarima i pohvalama koje ste nam poslali. 

Pred vama je treći broj našeg regionalnog biltena "Socijaldemokratija i ljudska prava". U njemu ćete naći i drugi podcast u kome smo ugostili Nataliju Simović, odbornicu u Skupštini Beograda iz pokreta Ne davimo Beograd. Nastavljamo da sa vama delimo vesti iz regiona u oblasti prava LGBTI zajednice, aktivnostima naših organizacija, regionalnoj deklaraciji i drugim interesantnim sadržajima.

Sve one koji podele naš bilten #3 (s prijateljima, stranačkim koleginicama i kolegama na društvenim mrežama) nagrađujemo sa prelepim fotografijama iz serije 30 godina slikanja putnika u NYC taksiju

Željno čekamo vaše sugestije da ovaj naš zajednički "pionirski" poduhvat učinimo još boljim, zanimljivijim, korisnijim i zabavnijim.

Ovaj bilten izlazi uz podršku Laburističke partije  iz Velike Britanije i Fondacije Maks van der Štul iz Nizozemske. 

Srećno čitanje
Koordinacioni tim 
Katerina, Jelena, Ivana i Miloš
Prijavi se za bilten
LGBTI PRAVA SU NAPREDOVALA U SVETU TOKOM 2022. 
Uprkos činjenici da još desetine zemalja kriminaliziraju istospolne odnose (uglavnom samo između muškaraca) ipak se ta brojka polako snižava. Tokom prosle godine, čak su četiri države to promijenile u 2022: Antigua i Barbuda, St. Kitts i Nevis, Singapur te Barbados. Koje su se promene još dešavale pogledajte OVDE
REVOLUCIONARNE IZMENE PORODIČNOG ZAKONA U SLOVENIJI 
U Sloveniji su 31. januara stupile na snagu izmjene Porodičnog zakona prema kojima je brak životna zajednica dvije osobe, a istopolnim parovima omogućeno je usvajanje djeteta. Shodno ovim izmjenama, brak se više ne smatra isključivo životnom zajednicom samo muža i žene, već životnom zajednicom dvije osobe.
"BITI GEJ NIJE ZLOČIN"
Papa Franja kritikovao je zakone koji kriminalizuju homoseksualnost kao „nepravedne“, rekavši da Bog voli svu svoju decu takvu kakva jesu, i pozvao katoličke biskupe koji podržavaju zakone da požele dobrodošlicu LGBTI osobama u Crkvu.
ENGLESKA CRKVA SE IZVINILA LGBTI ZAJEDNICI
Engleska crkva se danas zvanično izvinila zbog svog tretmana LGBT osoba iako istopolnim parovima i dalje neće biti dozvoljeno da se venčavaju u njenim crkvama. „Želimo da se izvinimo zbog načina na koji je Engleska crkva tretirala LGBT osobe, i one koji se mole u našim crkvama i one koji to ne čine“, naveli su biskupi u saopštenju.
SEKRETAR PREMIJERA JAPANA PODNEO OSTAVKU
Premijer Japana Fumio Kišida rekao je novinarima da je Masajoši Arai, sekretar u njegovoj kancelariji, otpušten nakon što je nedavno izjavio u medijima da „ne voli da vidi LGBTQ ljude“.  Kišida je rekao da je komentar u suprotnosti sa stavom vlade o promovisanju različitosti. Araijeva izjava izazvala je snažne kritike i proteste. Podsećamo da je Japan jedina zemlja Grupe sedam (G7) koja ne priznaje istopolne brakove.
NEMAČKI PARLAMENT ODAO POČAST LGBTI ŽRTVAMA NACISTA
Nemački parlament je na sednici prvi put posvetio obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta LGBT osobama koje su ubili ili proganjali nacisti. Predsednica Bundestaga Berbel Bas priznala je da parlament kasni u odavanju zvaničnog priznanja za homoseksualne, biseksualne i transrodne žrtve Holokausta, što je korak koji su prethodnih godina preduzele druge nemačke institucije.
Pred vama je drugi Podcast "Socijaldemokratija i ljudska prava". On će nam pomoći u traganju za praktičnim primenama socijaldemokratskih vrednosti u oblasti ljudskih prava. Gošća drugog Podcasta je Natalija Simović iz organizacije "Ne davimo Beograd" Podcast vodi Aleksandra Galonja. Njime ćemo regionalno pratiti aktivnosti progresivnih političkih stranaka iz Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Podcast je napravljen je uz podršku Fondacije Max van der Stoel i Laburističke partije.
U BIH MNOGOBROJNE MANJINSKE ZAJEDNICE TRPE DISKRIMINACIJU
Prema većini istraživanja, homofobija predstavlja glavni uzrok kršenja prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini. Posljedice homofobije ogledaju se u šikaniranju, ali i fizičkim napadima na aktiviste i pripadnike ove populacije. Političari su često generatori govora mržnje i otvorene diskriminacije.
PRIJEDLOZI AMANDMANA SARAJEVSKOG OTVORENOG CENTRA
Prijedlozi amandmana na zakone o radu u BiH za unapređenje rodne ravnopravnosti i zaštite prava povezanih s majčinstvom, očinstvom i roditeljstvom
ČESTITKE EMINI BOŠNJAK
Njemački ambasador u BiH Thomas Fitschen i njegova francuska kolegica ambasadorica Christine Toudic danas, u utorak 17. januara su u Sarajevu zajedno odlikovali aktivistkinju Eminu Bošnjak njemačko-francuskom nagradom za ljudska prava i vladavinu prava za 2022.
Драги наши,

продолжуваме со нашите заложби за унапредување на човековите права, поприменливи политики и појасна позиција на прогресивните политички партии. Ви благодариме на сите за коментарите и пофалбите што ни ги испраќате.

Третиот број на нашиот билтен „Социјалдемократијата и човековите права“ е пред вас. Во него ќе го најдете вториот подкаст во кој ја угостивме Наталија Симовиќ, одборничка во Собранието на Белград од движењето „Не давимо Београд“. Продолжуваме да споделуваме со вас новости од регионот од областа на правата на ЛГБТИ заедницата, активностите на нашите организации, регионалната декларација и други интересни содржини.

Ги наградуваме сите што ќе го споделат нашиот билтен број #3 (со пријателите, сопартијците и пријателите од социјалните мрежи) со прекрасни фотографии од серијата 30 години фотографирање на патници во такси во Њујорк. 30 години на патници во такси во Њујорк

Со нетрпение ги очекуваме вашите предлози за да го направиме овој наш заеднички „пионерски“ потфат уште подобар, поинтересен, покорисен и позабавен.

Овој билтен е објавен со поддршка на Лабуристичката партија од Велика Британија и Фондацијата Макс ван дер Штул од Холандија.

Среќно читање
Координативен тим
Катерина, Јелена, Ивана и Милош
ГЛАСНО ЗА КВИР ИСКУСТВАТА ВО МАКЕДОНСКОТО ОПШТЕСТВО 
Публикацијата „Гласно за квир искуствата во македонското општество“ е достапна онлајн на македонски и албански јазик. Наскоро Еквалис започнува со спроведување на медиумска кампања базирана на 4-те приказни на личностите што се јавуваат како раскажува(ч)ки во оваа публикација, како и со аудио верзија на приказните. „Гласно за квир искуствата во македонското општество“ е публикација составена од 4 приказни на 4 припадниц(чк)и на ЛГБТИК+ заедницата, коишто се идентификуваат како геј, лезбејка, бисексуалка и трансродова жена.
ЛГБТ МЛАДИТЕ СЕ ИСЕЛУВААТ ВО ПОТРАГА ПО СЛОБОДЕН ЖИВОТ
Лила Милиќ е трансродова личност. Лила активно работи како активистка за заштита на правата на трансродовите лица и сексуалните работници во Северна Македонија. Лила е една од основачките на иницијативата Трансформа којашто има за цел да ја зголеми видливоста на трансродовите лица. Во продолжение е интервјуто коешто група на средношколци од средношколската програма „What's Gender Got to Do With It?“ го направија со Лила.    
ВТОР СОСТАВ НА НАЦИОНАЛНОТО КООРДИНАТИВНО ТЕЛО ЗА НЕДИСКРИМИНАЦИЈА  
Националното координативно тело за следење на состојбите со недискриминација и реализацијата на законите, подзаконските акти и стратешки документи во оваа област ја одржа конститутивната седница на вториот состав на ова тело на 21 декември 2022 година, во Свечената сала во зградата на Владата на Република Северна Македонија. Работата на Националното координативно тело ја координира Министерството за труд и социјална политика, а прв пат беше формирано во 2018 година со министерката Мила Царовска.
GLAS ZAPADNE SRBIJE PREKRŠIO NOVINARSKI KODEKS
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas tekst na portalu Glas Zapadne Srbije, u kome se na najprizemniji mogući način vređaju prava jedne manjinske grupe u ovom slučaju homoseksualne. Tekst koji je potpisan sa GZS, što predstavlja redakcijski komentar, obiluje uvredama na ličnoj osnovi, sa puno laži, špekulacija i neistina i upućenih pretnji neimenovaj osobi, za koju se samo navodi da je registrovani homoseksualac. Naročito brine rečenica 'Narod je davno rekao, ko se time služi njega opština sahranjuje', gde se zapravo direktno preti neimenovanoj osobi.
U SRBIJI TEŽAK POLOŽAJ NOVINARA I LGBTI ZAJEDNICE
U Srbiji nezavisni novinari ni 2022. godine nisu mogli da se pouzdaju u zaštitu države, suđenja za ratne zločine bila su spora i sa puno opstrukcija, sistem azila manjkav, a osobe sa invaliditetom i LGBT populacija bili su izloženi diskriminaciji i nasilju, navodi se u najnovijem izveštaju organizacije "Hjuman rajts voč" (HRW)U izveštaju se podseća i na pokušaj vlasti da otkažu prošlogodišnji Europrajd u Beogradu, na napade na učesnike Parade ponosa, kao i na beogradski Prajd info centar. HRW podseća i na pritiske desničarskih verskih i političkih grupa da se u nastavi zabrane LGBT teme.
TRAŽI SE DONOŠENJE ZAKONA O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA
Predstavnici organizacije „Beograd prajd”, koja okuplja osobe gej, lezbijske, biseksualne i transseksualne orijentacije i jednom godišnje organizuje Paradu ponosa, uputili su otvoreno pismo Tomislavu Žigmanovu, ministru za ljudska prava i društveni dijalog, u kome su mu postavili pitanje kakva je sudbina zakona o istopolnim zajednicama, koji reguliše pravni status pripadnika LGBT populacije u našoj zemlji.
SEMINAR PROMOCIJA INKLUZIJE I BORBA PROTIV NEJEDNAKOSTI
Fond za progresivne politike je održao seminar "Promocija inkluzije i borba protiv nejednakosti na Zapadnom Balkanu”. Na seminaru je razgovarano o ljudskim pravima ranjivih grupa kao i istoriji diskiminacije i politici prihvatanja. Učesnici su bili u prilici da uče o uticaju terminologije na determinaciju kao i o destigmatizaciji i inkluziji ranjivih grupa. Kroz vježbe je obrazložen uticaj diskriminacije na svaku osobu kao i važnost nemanja predrasuda koje često vode ka diskriminaciji.
PRIJETEĆE PORUKE NA MESTU OKUPLJANJA LGBTI OSOBA
Tokom novogodišnjih praznika za sada nepoznate osobe ispisale su neprimjerene i prijeteće poruke na SOGI caffe, jedino javno okupljalište LGBT zajednice, koji djeluje u sklopu nevladine organizacije “LGBTIQ Socijalni Centar”, saopšteno je iz te organizacije.
BUDVA JE LAS VEGAS ZA ISTOPOLNE PAROVE IZ SRBIJE
Prvi istopolni par koji smo venčali u Budvi, bile su dve žene iz Srbije. One su ‚otvorile sezonu‘ kako mi ovde, na moru, umemo da kažemo, pa se od tada neprestano javljaju naši državljani i srpski, ali i stranci iz cele Evrope, da kod nas sklope brak. Ceremonije su najčešće u sklopu letovanja, posebno za Srbe, koji dođu kao u Las Vegas, na provod, pa skoknu da ozakone svoju ljubav, uz osmeh za Nova.rs priča Žana Kapa, matičarka iz Opštine Budva, koja je do sada venčala preko 30 istopolnih parova.
PLANIRANJE U BEČU
Sastanak borda Ranbow Rose u Beču na kom su kovali planove za ovu godinu. Čekamo zaključke i smernice za rad političkih stranaka. 
Prijavi se za bilten
ЈА POTPISUJEM!/ЈАС ПОТПИШУВАМ!
Pozivamo sve aktivistkinje i aktiviste socijaldemokratski orijentisanih političkih partija, nevladinih organizacija, sindikata i medija s prostora Zapadnog Balkana koji veruju u osnovne socijaldemokratske vrednosti aktivne demokratije, solidarnosti i ravnopravnosti da potpišu deklaraciju. 

Tekst deklaracije možete pročitati OVDE, a svoju podršku možete potpisati na LINKU

Potpisnice i potpisnici se obavezuju da će u narednom periodu užurbano raditi na:

  • Aktivnoj borbi protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, zbog seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnih obeležja i polnih karakteristika; borbi protiv homofobije, transfobije i bifobije.
  • Unapređenju zakonodavnog okvira i zakonskog uređenja istopolnih partnerskih odnose, rodnog identiteta i prepoznavanja diskriminacije na osnovu polnih karakteristika.
  • Izgradnjii delotvornih partnerstava između političkih stranaka, LGBTI zajednice i civilnog društva, razmeni i promociji primera dobre prakse.
  • Promovisanju kulture poštovanja prava LGBTI osoba kroz projekte, aktivnosti i kampanje.
  • Izgradnji stranačke strukture i atmosfere u kojoj će zastupnici LGBTI zajednice i drugih manjina biti predstavljeni i osećati se sigurno.
Nekoliko napomena:
  • ako vam bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu centarmv@gmail.com sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava naš bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na naš bilten "Socijaldemokratija i ljudska prava", kliknite reply i pošaljite nam
Twitter
Facebook
Website
YouTube
Copyright © 2023, CMV, FLI, Progres, FPP, All rights reserved.


Naša mail adresa je:
centarmv@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Centar modernih veština · Cvijićeva 90 · Belgrade 11000 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp