Copy
Otvori ovaj email u tvom browseru
SREĆNA NOVA GODINA/СРЕЌНА НОВА ГОДИНА

Dragi naši i drage naše, 
na kraju teške 2022. godine želimo da 2023. godina svima nama donese mir, manje globalnih kriza i više dobrog liderstva, poštovanja ljudskih prava i znanja. Ovo je bila godina mega kriza, u kojoj smo imali pandemiju Kovid 19, rat u Ukrajini, migrantska i energetska krizu i ubrzavanje širenja svih kriznih požara u svetu.  

Pred vama je drugi, novogodišnji, broj našeg biltena. U njemu ćete naći i prvi podcast u kome smo ugostili Aleksandra Savića iz organizacije "Da se zna".  U njemu ćete naći informacije o tome šta se dešava u zemljama regiona, u oblasti prava LGBTI zajednice, aktivnostima naših organizacija, regionalnoj deklaraciji i drugim interesantnim sadržajima.

Sve one koji podele naš bilten #2 (s prijateljima, stranačkim koleginicama i kolegama na društvenim mrežama) nagrađujemo sa prelepim fotografijama modela nedavno preminule Vivienne Westwood.

Željno čekamo vaše sugestije da ovaj naš zajednički "pionirski" poduhvat učinimo još boljim, zanimljivijim, korisnijim i zabavanijim.

Ovaj bilten izlazi uz podršku Laburističke partije  iz Velike Britanije i Fondacije Maks van der Štul iz Nizozemske. 

Srećno čitanje
Koordinacioni tim 
Katerina, Jelena, Ivana i Miloš
Prijavi se za bilten
BEZ DISKRIMINACIJE LGBTIQ PACIJANATA U IZRAELU
Političari iz ultradesne stranke Verski cionizam iz Izraela tražili su diskriminaciju protiv LGBTQ zajednice ne samo u zdravstveim ustanovama, već i u hotelima i firmama. Zbog takvih izjava najveći izraelski medicinski centar i zdravstveni radnici i radnice iz bolnica širom Izraela su protestvovali su pod sloganom „Mi lečimo svakoga“.
TRANSRODNE OSOBE U BOKSU DOBIJAJU SVOJU KATEGORIJU
Predsednik bokserske organizacije VBC Mauricio Sulaiman saopštio je kako će od 2023. godine ova organizacija imati posebnu kategoriju u kojoj će se boriti transrodne osobe.
NAMERA DA SE UKLONE KNJIGE SA LGBTI SADRŽAJEM IZ BIBLIOTEKA
Konzervativne grupe u Luizijani pozivaju javne biblioteke da uklone sa polica knjige koje imaju LGBT+ sadržaj. Pozajmljujući retoriku koja je već viđena u drugim delovima SAD, procenzurske grupe kažu da su knjige neprikladne za decu, etiketirajući ih kao pornografske i pedofilske, i optužujući ih za „uređivanje“, termin koji se odnosi na proces dobijanja poverenja maloletnika kako bi ih namamili na seksualnu eksploataciju.
I U RUSIJI PROTERUJU KNJIGE SA LGBTI SADRŽAJEM
Moskovske biblioteke dobile su spisak knjiga koje treba otpisati u skladu sa novim zakonom kojim se zabranjuje „LGBT propaganda“. Među autorima čije su knjige uvrštene na listu su Majkl Kaningem, Oksana Vasjakina, Džon Bojl, Haruki Murakami, Stiven Fraj, Eduard Limonov…
OSUĐEN VOJNIK U HRAVTSKOJ
Vojnik iz Zagreba proglašen je krivim i sud mu je izrekao kaznu jer je na Facebooku vređao pripadnike LGBT zajednice. Prema presudi, vojnik je u julu ove godine na svom Facebook profilu podelio sadržaj govora Boška Obradovića iz srpskog parlamenta o "LGTB lobijima" te komentarisao da je Obradović "normalan", da su hrvatski političari "pe*eroljupci", a homoseksualci "nakaze"
Pred vama je prvi Podcast koji će nam pomoći u traganju za praktičnim primenama socijaldemokratskih vrednosti u oblasti ljudskih prava. Njime ćemo regionalno pratiti aktivnosti progresivnih političkih stranaka iz Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Prvi gost je Aleksandar Savić iz organizacije "Da se zna" Podcast vodi Aleksandra Galonja
BESPLATNA PSIHOLOŠKA POMOĆ ZA LGBTI ZAJEDNICU U BIH
O važnosti brige za mentalno zdravlje LGBTI osoba govorilo se kroz mnogobrojne medijske kampanje, održani su treninzi za jačanje kapaciteta pružanja senzibilizirane i inkluzivne psihosocijalne podrške LGBTI osobama u centrima za mentalno zdravlje i socijalni rad, kao i sastanci sa javnim ustanovama za brigu o mentalnom zdravlju i socijalnoj zaštiti i druge aktivnosti. U sklopu ovog projekta nastao je i priručnik “Od podrške do prihvatanja” koji obuhvata psihološku, psihoterapeutsku i druge vidove podrške LGBTI osoba.
BELMIN ZUKAN O LJUDSKIM PRAVIMA
Jedino gore od stanja ljudskih prava u Bosni Hercegovini je inertnost naših dosadašnjih vlasti da to stanje poprave. Ove godine obilježavamo 13-godišnji neuspjeh naše države da otkloni političku diskriminaciju prema manjinskim grupama, utvrđenu presudama Evropskog suda za ljudska prava. Za to vrijeme nismo napravili ni korak naprijed u dokidanju diskriminacije djece po osnovu etničke pripadnosti njegujući praksu dvije škole pod jednim krovom. Poboljšanje stanja ljudskih prava, od osnovnih, socijalno-ekonomskih, do ekoloških, mora biti suština djelovanja vlasti u našoj zemlji.

Belmin Zukan Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i Predsjednik Gradske organizacije SDP BiH Visoko
ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА ЌЕ БИДАТ ПОКАЗАТЕЛ ЗА ПОГОТВЕНОСТ ЗА ЧЛЕНСТВО ВО ЕУ
"Сеопфатната заштита на човековите права преку законодавната и институционалната рамка, административните капацитети, и се разбира спроведувањето, ќе биде еден од главните показатели за подготвеноста на нашата земја за влез во ЕУ, од почеток до крај на пристапните преговори", објави Маричиќ на својот фејсбук-профил 

ВО ВЛАДАТА ОБЕЛЕЖАН МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА
Агенцијата за остварување на правата на заедниците денеска во свечената сала на Владата го одбележа 10 декември – Меѓународниот ден на човековите права
 
TEORIJE ZAVERE ŠIRENE SA MEDICINSKOG FAKULTETA U KRAGUJEVCU
Na kragujevačkom Medicinskom fakultetu krajem prošle sedmice održana je promocija knjige „Doktrina depopulacije putem zdravstvenog genocida” profesora dr Aleka Račića, koja je izazvala negodovanje u javnosti jer se u jednoj naučnoj ustanovi promovisala knjiga u kojoj se, između ostalog, tvrdi da je LGTB+ zajednica „kriva za depopulaciju” u Srbiji.
STANJE LJUDSKIH PRAVA U SRBIJI NEZADOVOLJAVAJUĆE
Beogradski centar za ljudska prava ističe da je stanje ljudskih prava u Srbiji u skoro svim oblastima nezadovoljavajuće.
DRŽAVA PORUČUJE DA NAPADI NA LGBTI ZAJEDNICU NEĆE BITI KAŽNJENI
Nažalost, poštovanje međunarodnih i domaćih standarda ljudskih prava se nije popravilo u proteklih 10 godina. Vredi napomenuti da su kršenja međunarodnih standarda postojala i ranije, ali smo sada stigli do faze gde je poštovanje ljudskih prava izuzetak, a ne pravilo. Štaviše, ako ukažete na neki od problema i ponudite rešenja, bićete optuženi da ste protiv Srbije ili predstavnika vlasti, iako ih niste ni pomenuli – ocenjuje za Danas Goran Miletić, koordinator „EuroPrajda 2022“
OPASNE PREPORUKE ZA IZMENE SADRŽAJA UDŽBENIKA IZ BIOLOGIJE
Organizacija za zaštitu prava LGBT+ osoba “Da se zna!” zatražila je od nadležnih da formiraju novu komisiju za ocenu sadržaja udžbenika iz biologije za osmi razred, jer su prethodnu činile osobe koje, kako tvrde, i inače zagovaraju kršenje ljudskih prava LGBT+ osoba i nemaju elementarno poznavanje te materije.
IZVINJENJE PROFESORA UROŠA ŠUVAKOVIĆA LGBTI ZAJEDNICI
Udruženje "Da se zna" saopštilo je da je u prvom postupku medijacije povodom govora mržnje, profesor Uroš Šuvaković uputio izvinjenje "kvir zajednici" zbog stavova koje je izneo u tekstu "Prilog raspravi o društvenom priznavanju brakolikih i porodicolikih društvenih pojava" objavljenom prošle godine u časopisu Sociološki pregled.
LJUBAV SE JEDNOSTAVNO NE OBJAŠNJAVA
Malo ko danas u Crnoj Gori zna koliko je ljubav važna, koliko se za nju treba boriti, koliko suza i znoja je potrebno da bi se očuvala, kao što znamo mi čija ljubav je “istopolna”. Meša Selimović je prije više od pedeset godina napisao da je “ljubav valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, ni tražiti joj razlog”. 
Autorski tekst John M. Barac
POLICIJSKI SLUŽBENICI PROŠLI LGBTI OBUKU
Obuka policijskih službenika iz južne regije za rad sa LGBTI osobama u organizaciji LGBT Forum Progresa uspješno je održana ovog vikenda. Obuci su prisustvovali policijski službenici iz centara i odjeljenja bezbjednosti iz Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja.
POLICIJSKI SLUŽBENICI PROŠLI LGBTI OBUKU
Obuka policijskih službenika iz južne regije za rad sa LGBTI osobama u organizaciji LGBT Forum Progresa uspješno je održana ovog vikenda. Obuci su prisustvovali policijski službenici iz centara i odjeljenja bezbjednosti iz Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja.
POŠTOVANJE PRAVA LGBTI OSOBA NA RADNOM MESTU
Poslodavci bi trebalo da promovišu zabranu diskriminacije LGBTI osoba na radnom mjestu, te da podstiču poštovanje različitosti kroz javne izjave najvišeg menadžmenta u organizaciji, instituciji i kompaniji. To je saopšteno na okruglom stolu „Prava i uključivanje LGBTI osoba na tržištu rada“, koji je Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) organizovao u okviru projekta "Doprinos inkluziji LGBTI osoba na tržištu rada“.
Prijavi se za bilten
Pogledajte godišnji pregled aktivnosti koleginica i kolega iz Rainbow rose pod nazivom "A Lot Done. A Lot More To Do for LGBTI Rights"
ЈА POTPISUJEM!/ЈАС ПОТПИШУВАМ!
Pozivamo sve aktivistkinje i aktiviste socijaldemokratski orijentisanih političkih partija, nevladinih organizacija, sindikata i medija s prostora Zapadnog Balkana koji veruju u osnovne socijaldemokratske vrednosti aktivne demokratije, solidarnosti i ravnopravnosti da potpišu deklaraciju. 

Tekst deklaracije možete pročitati OVDE, a svoju podršku možete potpisati na LINKU

Potpisnice i potpisnici se obavezuju da će u narednom periodu užurbano raditi na:

  • Aktivnoj borbi protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, zbog seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnih obeležja i polnih karakteristika; borbi protiv homofobije, transfobije i bifobije.
  • Unapređenju zakonodavnog okvira i zakonskog uređenja istopolnih partnerskih odnose, rodnog identiteta i prepoznavanja diskriminacije na osnovu polnih karakteristika.
  • Izgradnjii delotvornih partnerstava između političkih stranaka, LGBTI zajednice i civilnog društva, razmeni i promociji primera dobre prakse.
  • Promovisanju kulture poštovanja prava LGBTI osoba kroz projekte, aktivnosti i kampanje.
  • Izgradnji stranačke strukture i atmosfere u kojoj će zastupnici LGBTI zajednice i drugih manjina biti predstavljeni i osećati se sigurno.
Nekoliko napomena:
  • ako vam bilten završi u spamu jednostavno kliknete REPLY i javite nam, adresu centarmv@gmail.com sačuvajte u svoj adresar (Trebalo bi da spam filter razume da se dopisujemo pa da ubuduće odobrava naš bilten)
  • ako imate neki zanimljivi link, vest ili komentar na Zeleni bilten, kliknite reply i pošaljite nam
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022, CMV, FLI, Progres, FPP, All rights reserved.


Our mailing address is:
centarmv@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Centar modernih veština · Cvijićeva 90 · Belgrade 11000 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp