Copy
Otvori ovaj email u tvom browseru
NEKA NAM JE SA SREĆOM/НЕКА НИ Е СО СРЕЌА

Dragi naši i drage naše, 
pre svega srećan vam Međunarodni dan ljudskih prava. Pred vama je prvi regionalni bilten koji pokreću Forum lijeve inicijative (BiH), Progres institut (NMK), Fond za progresivne politike (MNE) i Centar modernih veština (SRB). Pokrećemo ga sa idejom promovisanja tema nejednakosti i inkluzije, pre svega, LGBTI zajednica u našim društvima i socijaldemokratskom odgovoru na probleme ljudskih prava koji nas okružuju. Pisaćemo na jezicima ove 4 države želeći pre svega da vam pružimo širu sliku stanja u regionu na polju LGBTI prava.  

U ovom, prvom, broju našeg biltena naći ćete informacije o tome šta se dešava u zemljama regiona, u oblasti prava LGBTI zajednice, aktivnostima naših organizacija, regionalnoj deklaraciji i drugim interesantnim sadržajima.

Sve one koji podele naš bilten #1 (s prijateljima, na društvenim mrežama) nagrađujemo sa prelepim fotografijama modernih queer fotografkinja i fotografa.

Željno čekamo vaše sugestije da ovaj "pionirski" poduhvat učinimo još boljim, zanimljivijim, korisnijim i zabavanijim.

Ovaj bilten izlazi uz podršku Laburističke partije  iz Velike Britanije i Fondacije Maks van der Štul iz Nizozemske. 

Srećno čitanje
Koordinacioni tim 
Katerina, Jelena, Ivana i Miloš
Prijavi se za bilten
UNIVERZALNA DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA
Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i svešću i treba jedni prema drugima da postupaju u duhu bratstva. 

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima
 usvojena je 10. decembra 1948. u palati Šalot u Parizu. Nju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.
Текст декларације на македонском
SVETSKO PRVENSTVO BEZ DUGINIH BOJA
Kapitenske trake duginih boja kojima su kapiteni sedam fudbalskih reprezentacija na Svetskom prvestvu želeli da promovišu ravnopravnost i ljubav FIFA je zamenila trakama No discrimination. Svetsko prvenstvo je otvorilo mnoga pitanja pa i pitanje položaja LGBTI zajednice. Međutim mnogi su se žalili na kampanju podrške LGBTI zajednici tokom Svetskog fudbalskog prvenstvu u Kataru, ističući da će se Mundijal završiti, FIFA će otići, a mržnja će ostati.
USVOJEN ZAKON KOJI ŠTITI ISTOPOLNE BRAKOVE U CELOJ SAD
Donji, Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je predlog zakona koji štiti istopolne brakove, što je veliki korak u višedecenijskoj borbi za priznavanje takvih zajednica u celoj zemlji. Zakon štiti i zajednice različitih rasa jer zahteva od saveznih država da priznaju brakove bez obzira na „pol, rasu, etničku pripadnost ili poreklo“.
PROŠIREN ZAKON O ZABRANI LGBTI PROPAGANDE 
Ruski parlament usvojio je u novembru, zakon kojim se proširuje postojeća zabrana promoviranja "LGBT propagande" kod djece, na način da se uvodi zabrana za osobe svih uzrasta. Prema novom zakonu, svaki događaj ili čin koji se smatra pokušajem promoviranja homoseksualnosti - uključujući internet, film, knjige i reklame, mogao bi biti kažnjen visokom kaznom.
NOVE KONTAKT OSOBE - TUŽITELJI ZA ZAPRIMANJE PRIJAVA NASILJA
 
U svim kantonalnim tužilaštvima, LGBTI osobama sada su na raspolaganju tužitelji – kontakt osobe kojima se mogu direktno obratiti u slučajevima prijavljivanja nasilja koje trpe zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta. Prilikom obuka ovih osoba poseban akcenat je stavljen na krivična djela počinjenim iz mržnje i diskriminaciji prema LGBTI osobama.
BEZ POMAKA U OSIGURANJU RAVNOPRAVNOSTI LGBTI OSOBA
U Bosni i Hercegovini od 2017. godine nisu napravljeni konkretni pomaci u osiguravanju stvarne ravnopravnosti LGBTI osoba, sopštila je u Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH. Nejednak pristup slobodi javnog okupljanja ostaje izazov s kojim se BH društvo i dalje suočava. 
PLANOVI I IZVEŠTAJI ZA UNAPREĐENJE PRAVA LGBTI OSOBA
Nakon više od godinu dana čekanja, usvojen je Akcioni plan za unaprjeđenje ljudskih prava i osnovnih sloboda LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini za period 2021-2024. 
Rozi izveštaj, godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u BIH
ГРАЃАНИТЕ НЕ САКААТ ДА ИМААТ ЗА СОСЕД ПРИПАДНИК НА ЛГБТИ ЗАЕДНИЦАТА  
Истражување спроведено од Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) покажува дека граѓаните не сакаат во своето соседство да имаат лица кои се припадници на ЛГБТИ заедницата. Изразено во проценти, се забележува дека понепосакувани соседи од припадниците на ЛГБТИ заедницата, за која негативно се изјасниле 81% од испитаниците, се само зависниците од дрога (91%), алкохол (88%) и лицата со криминално минато (82%). 
ТРИ ГОДИНИ ЗА НАПАГАЧ НА ЛГБТИ АКТИВИСТ
Основното јавно обвинителство Скопје, (ОЈО) синоќа соопшти дека по спроведена претходна постапка, поднесен е Обвинителен предлог против 33-годишен скопјанец кој се товари за кривично дело – Насилство согласно член 386 став 5 во врска со став 3 и став 1 од Кривичниот законик.
КАЗНА ЗАТВОР ОД 6 МЕСЕЦИ ЗА ДЕЛО ОД ОМРАЗА ЗА НАСИЛСТВОТО БРЗ БЕКИМ АСАНИ 
Основниот суд Струмица на 28 ноември го осудило лицето А.М. од Струмица на казна затвор од 6 месеци, виновен за дело од омраза за насилството врз ЛГБТИ активистот Беким Асани, во август годинава во Струмица, соопшти организација „ЛГБТИ Јунајтед“.
ODRŽAN TRENING TRENERA U ŠTIPU
Nastavljajući borbu za unapređenje poštovanja ljudskih prava na prostoru Zapadnog Balkana organizovan je novi trening za trenere. Ovoga puta trening  “Inkluzija i nejednakost u zemljama Zapadnog Balkana” održan u Štipu, Severna Makedonija. Na njemu su se okupili je učesnici iz Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV AIDS-A
AIDS, bolest koju HIV virus izaziva, je tokom prošlog veka značila izvesnu smrt i odnosila milione života.
Zbog načina prenošenja, HIV-om su se najčešće zaražavali gej muškarci, zbog čega je pandemija ove bolesti dodatno marginalizovala LGBTI zajednicu, te je borba protiv HIV-a duboko i višeslojno povezana sa kvir pokretom.
USVOJITE ZAKON O RODNOM IDENTITETU
Predlog zakona prezentovan je poslanicima u Narodnoj Skupštini još početkom 2019. godine. Dva meseca nakon toga Svetska zdravstvena organizacija donela je odluku da se transrodnost ukloni sa liste mentalnih bolesti i dala 3 do 5 godina državnim zdravstvenim sistemima da se usaglase sa izmenom ove odluke.
Zakon o rodnom identitetu nije privilegija, već potreba. Usvojite ga.
OSNOVA MREŽA PODRŠKE LGBTI IZBEGLICAMA I TRAŽIOCIMA AZILA
Na prostoru zemalja Zapadnog Balkana osnovana je mreža za pružanje podrške LGBTI izbeglicama i tražiocima azila.
Publikacija "Towards inclusion of LGBTI+ refugees in service provision in the Western Balkans" prva je javna aktivnost mreže. Ova publikacija nastala je sa ciljem procene stanja u vezi sa uključivanjem LGBTI+ izbeglica, tražioca azila i migranta i zaštita LGBTI+ prava u kontekstu trenutnog pružanja usluga u regionu Zapadnog Balkan
PRINUDNA STERILIZACIJA TRANS OSOBA
Prinudna sterilizacija je nehumana praksa koja se i dalje primjenjuje u Crnoj Gori, pri čemu se trans osobama krši Ustavom zagarantovano pravo na samoodređenje.
PODIJELI LJUBAV
Uvijek je lakše mrzjeti drugačijeg od sebe nego sistem koji nas sve tlači. Zato pokaži hrabrost i pozovi na odgovornost političare, kapitaliste, profitere, ratne huškače, i druge koji održavaju sistem ovakvim.
Prijavi se za bilten
Koleginice i kolege iz mreže Rainbow Rose učestvovali su na kongresu Partije evropskih socijalista. Oni su se uključili u diskusije, intervenisali prilikom izrade zaključaka, promovisali svoj rad, jačali saradnju i slavili zajedničke uspehe sa članovima evropske progresivne porodice. Nastaviće da vredno i hrabro rade na promovisanju i unapređenju LGBTI prava u Evropi.
ЈА POTPISUJEM!/ЈАС ПОТПИШУВАМ!
Pozivamo sve aktivistkinje i aktiviste socijaldemokratski orijentisanih političkih partija, nevladinih organizacija, sindikata i medija s prostora Zapadnog Balkana koji veruju u osnovne socijaldemokratske vrednosti aktivne demokratije, solidarnosti i ravnopravnosti da potpišu deklaraciju. 

Tekst deklaracije možete pročitati OVDE, a svoju podršku možete potpisati na LINKU

Potpisnice i potpisnici se obavezuju da će u narednom periodu užurbano raditi na:

  • Aktivnoj borbi protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, zbog seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnih obeležja i polnih karakteristika; borbi protiv homofobije, transfobije i bifobije.
  • Unapređenju zakonodavnog okvira i zakonskog uređenja istopolnih partnerskih odnose, rodnog identiteta i prepoznavanja diskriminacije na osnovu polnih karakteristika.
  • Izgradnjii delotvornih partnerstava između političkih stranaka, LGBTI zajednice i civilnog društva, razmeni i promociji primera dobre prakse.
  • Promovisanju kulture poštovanja prava LGBTI osoba kroz projekte, aktivnosti i kampanje.
  • Izgradnji stranačke strukture i atmosfere u kojoj će zastupnici LGBTI zajednice i drugih manjina biti predstavljeni i osećati se sigurno.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022, CMV, FLI, Progres, FPP, All rights reserved.


Our mailing address is:
centarmv@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Centar modernih veština · Cvijićeva 90 · Belgrade 11000 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp